Zastřešíme Váš bazén…

Jak udržet své zastřešení v perfektním stavu.

Bazénová zastřešení přinášejí majitelům bazénů mnoho výhod, jako je prodloužení koupací sezóny, ochrana proti nepříznivým povětrnostním podmínkám a snížení nákladů na údržbu vody. Aby však byly tyto výhody plně využity, je důležité pravidelně provádět údržbu bazénového zastřešení. Správná údržba zajistí dlouhou životnost, bezproblémové fungování a estetický vzhled zastřešení. Zde je návod, jak na to:

1. Čištění

  • Na zastřešení nepoužívejte tlakovou vodu „vapka“, ale používáme pouze proud vody například zahradní hadice. 
  • Koleje průběžně čistíme od nečistot (proudem vody, měkkým koštětem), aby při posunu nedocházelo k poškození pojezdových koleček. 
  • V zimních obdobích, kdy se na zastřešení nahromaďuje sníh, tak průběžně sundáváme vrchní vrstvu sněhu. Nedoporučujeme pokud je sníh na zastřešení přimrzlý posouvat segmenty. Mohlo by dojít k poškození těsnící gumy či výplně.  
  • V žádném případě nepoužívejte ostré nástroje! Pro čištění a mytí používáme pouze čistou vodu, popřípadě mýdlový mycí přípravek za pomocí čisté houby či měkkým hadrem.
  • Nepoužíváme přípravky, které obsahují rozpouštědla (např.: benzín, aceton, líh apod..)
  • Opalovací krémy, oleje se nesmějí dostat do styku s polykarbonátovou výplní. Mohou je trvale poškodit.
udržba_1

2. Manipulace

  • Pokud chceme manipulovat se zastřešením, vždy se ujistíme že v celé délce kolejí není žádný cizí předmět (větvičky, kamínky, listí apod.). Pokud ano, je nutné je odstranit.
  • Posun jednotlivých segmentů zastřešení provádí vždy 2 osoby. Segment uchopí vždy z každé strany 1 osoba v místě madel.
  • Nezapomeňte po dokončení posunu segmentů, za aretovat jednotlivé segmenty.
  • Doporučujeme před posunem, zvláště pokud se segmenty nebylo delší dobu manipulováno vždy opláchnout polykarbonátové desky proudem vody. Snižujete tím riziko poškrábání výplně, jelikož mezi segmenty je těsnící gum, která v posunu se dotýká i výplně.

V případě silného větru zkontrolujte, zda jsou zajištěny všechny aretace do kolejí a čela jsou zajištěny všemi kolíky! Veškeré dveře a jiné otvory (pantové dveře, klapky, okénka, posuvné dveře) jsou rovněž zajistěte!

udržba_2

3. Údržba

  • Jednotlivé aretační mechanismy a závěsy dveří je nutné promazávat silikonovým olejem 2x ročně. Dávejte pozor, aby se olej nedostal do kontaktu s polykarbonátovou výplní!
  • V bazénu je nutné udržovat hladinu volného a vázaného chlóru v rozmezí 0,4 – 1 mg/l a hodnotu PH v rozmezí 7,2 – 7,6. V případě, že hodnoty nebudou dodrženy, může dojít k oxidaci nerezových a hliníkových částí.

Pro případ poškození například povětrnostními vlivy či vandalismem, doporučujeme si nechat zastřešení pojistit! 

udržba_3

Pravidelná údržba bazénového zastřešení je klíčová pro jeho dlouhou životnost a optimální funkčnost. Dodržováním těchto tipů a doporučení udržíte vaše zastřešení v perfektním stavu a zajišťujete si tak prodlouženou radost z bazénování po celý rok.

Přejít nahoru