Zastřešíme Váš bazén…

Jak správně zazimovat bazén?

Zazimování bazénu je důležitý krok při přípravě na zimní období, který vám pomůže ochránit bazén před škodlivými vlivy mrazu a sněhu. Správně provedené zazimování bazénu zajistí, že se voda v bazénu nezkazí, a usnadní vám jeho jarní uvedení do provozu. Níže najdete kroky, kdy a jak zazimovat bazén.

Kdy zazimovat bazén?

Ideální doba na zazimování bazénu závisí na klimatických podmínkách ve vaší oblasti. Obecně platí, že byste měli začít s přípravou na zimování bazénu několik týdnů před tím, než se očekávají první mrazy. Ideálně když se teplota vody pohybuje mezi +5 a +10°C. Většina lidí zazimuje bazén v průběhu podzimu, obvykle v říjnu nebo listopadu.

Při uspěchaném zazimování bazénů, kdy je ještě teplota vody nad +10°C, se můžou ve vodě začít množit řasy a jiné mikroorganismy. Pak vás na jaře, až budete chtít odzimovat bazén, může překvapit zelená voda. Její vyčištění, případně znovu napuštění bazénu může být nákladné. 

článek zazimování_2

Jak zazimovat bazén?

  • Vyčištění bazénu

Začněte tím, že důkladně vyčistíte bazén. Odstraňte všechny listy a nečistoty, které se nahromadily na hladině vody. Vysajte usazeniny na dně a stěnách, nakonec propláchněte písek ve filtraci a vyčistěte skimmerový koš.

  • Upravte vodu 

Před zazimováním je důležité prověřit chemickou rovnováhu vody. Otestujte pH a obsah chloru. Měli byste zajistit, že tyto hodnoty jsou v optimálním rozmezí. Doporučené hodnoty najdete v našem článku „Jak udržet čistou vodu v bazénu po celé léto“.

  • Snížení hladiny vody

Abyste zabránili poškození bazénu mrazem, snižte hladinu vody pod úroveň trysek (nejlépe 10 cm pod ně) nebo do úrovně doporučené výrobcem. Použijte ponorné čerpadlo pro odčerpání vody, pokud je to nutné. 

  • Odpojte vybavení

Odpojte veškeré bazénové vybavení, jako je filtrace, čerpadlo, trysky, osvětlení a podobně. Vyčistěte a uložte je na suchém a bezpečném místě, kde nemrze. V případě, že máte vybavení umístěné v šachtě, či v místnosti kde nemrzne, stačí pouze vypustit vodu z filtračního systému a vodu z potrubí. 

    • U potrubí, které je vyspádované stačí vypustit veškerou vodu (v nejnižším místě) a kohout nechat otevřený, aby mohlo potrubí vyschnout.
    • Potrubí, které není vyspádováno je nutné vodu vysát (vysavačem na vodu), případně vodu vyfoukat.
  • Připravte trysky

Pokud vaše trysky v bazénu disponují zazimovacími kryty na trysky, nasaďte je. Tyto kryty zabraňují vniknutí vody do trysky a následnému poškození mrazem.

  • Přidejte zazimovací chemii – přípravek

Přidejte zazimovací chemii do bazénu v množství podle pokynů výrobce. Tyto přípravky pomáhají ochránit bazénovou vodu do následného odzimování.

  • Dilatační plováky

Do bazénu je vhodné přidat tzv. dilatační plováky, které absorbují pnutí ledu. Instalují se úhlopříčně. 

  • Zakryjte bazén

Použijte bazénovou plachtu nebo bazénové zastřešení, abyste zabránili hromadění nečistot v bazénu. 

  • V případě, že nemáte zakrytý bazén, nezapomeňte průběžně sledovat výšku hladiny vody, aby nenatekla do trysek a případně do šachty.
  • Pokud máte zakrytý bazén plachtou, či zastřešením, nezapomeňte průběžně odklízet větší vrstvy sněhu, aby nedošlo k poškození konstrukce, či plachty.
zazimování bazénu_1

Při zazimování bazénu je důležité postupovat pečlivě a dodržovat doporučení od výrobce bazénového zařízení. Správné zazimování vám ušetří mnoho starostí a zajistí, že váš bazén bude v dobrém stavu pro příští sezónu.

Přejít nahoru