Zastřešíme Váš bazén…

Jak udržet čistou vodu v bazénu po celé léto.

Bazén je skvělým způsobem, jak se v letních měsících osvěžit a užít si volného času. Aby bylo vaše bazénové užívání co nejvíce příjemné, je nezbytné udržovat vodu čistou a průzračnou. Správná údržba vody je nezbytná pro zajištění bezpečného a příjemného prostředí pro plavání. V tomto článku vám přinášíme užitečné tipy, jak udržet vodu ve vašem bazénu nezávadnou.

Správná filtrace vody je důležitá

Filtrace vody je jedním z nejdůležitějších kroků pro udržení čistoty bazénové vody. Filtrace by měla minimálně dvakrát za den přefiltrovat celý bazén. Pouštění filtrace doporučujeme nastavit po více časových úsecích, přičemž celkový čas by měl být minimálně 8 hodin denně. Pokud ještě nevlastníte zastřešení, které zamezuje padání nečistot do vody, jaké je například listí, hmyz a podobně…, nezapomeňte pravidelně čistit a kontrolovat filtr, pro odstranění nečistot, abyste zbytečně nepřetěžovali Vaše čerpadlo. Pokud vlastníte pískovou filtraci, doporučujeme jednou týdně písek proprat zpětným chodem filtrace, kdy vypláchnete drobné usazeniny v písku. Písek by se měl měnit každé dva roky.

Rozhodně neuděláte chybu pokud filtraci budete mít puštěnou častěji, hlavně ve dnech kdy je venku po delší období velké horko. Nevyplatí se šetřit na chodu filtrace, protože pokud se Vám zkazí voda, může Vás nákup chemie pro vyčištění vody stát více než ušetřený provoz filtrace.

Velice důležitým aspektem je správná hladina vody v bazénu z důvodu správné funkce skimmeru. Hlavně v horkých dnech, kdy se voda nejvíce vypařuje nebo při proplachu písku ve filtraci. Díky zastřešení bazénu lze snížit odpařovaní vody.

filtrace vody

Pravidelné čištění dna, stěn a skimmerového koše

Používejte bazénový vysavač nebo automatický čistič, abyste odstranili nečistoty, které se usadily na dně a stěnách bazénu. Pravidelné čištění zabraňuje tvorbě řasy a zabraňuje hromadění nečistot na dně bazénu. Také vyčistěte skimmerový koš, kde se zachytávají větší nečistoty, před vstupem do filtrace.

  • Typy vysavačů:
      • Mechanický/ruční: patří mezi nejvíce používané a nejdostupnější variantu pro čistění. Kartáč napojený na filtraci s teleskopickou tyčí. 
      • Poloautomatický vysavač: Jedná se o vysavač, který sám vysaje Váš bazén, tím že je podtlakem přisátý ke stěnám bazénu. Tento typ vysavače je připojen k pískové filtraci. Jeho výhodou je úspora času.
      • Automatický vysavač: Je už téměř samostatný. Jeho velkou výhodou je, že má vlastní filtrační koš na sběr nečistot a dokáže zmapovat prostor v bazénu. Může mít i různé programy na čištění.

Při pískové filtraci, nezapomeňte po použití vysavače, který je připojený na filtraci opět proprat písek.

čištění dna bazénu

Chemická údržba a minimalizování její použití

Správné nastavení pH hladiny v bazénu je nedílnou součástí starání se o vodu v bazénu. Ph vody by mělo být v rozmezí 7,2 – 7,6, které je ideální pro komfortní a bezpečné užívání vody. Hodnotu pH zjistíte testerem, který zakoupíte v každé prodejně s příslušenstvím pro bazény. Může se stát kdy kvůli extrémním vedrům, bouřkám či kdy bazén využívají více lidí najednou, že i tak se voda zezelená. V tomto případě pomůže přípravek „Chlor šok“, který dočasně prudce zvedne hladinu chlóru pro odstranění řas a baktérií. Pro citlivé lidi na pokožku se doporučuje dva dny se nekoupat v bazénu právě kvůli zvýšenému chlóru. Správná hodnota chlóru ve vodě by měla být mezi 0,4 – 1 mg/L. Zase pomocí testeru zjistíte jeho hodnotu. Pro udržení čisté vody, se nám nejvíce osvědčily tablety Multi tablety 5v1. V případě, že voda je cítit chlórem a tester Vám ukazuje správné hodnoty, jedná se o tzv. o chlór vázáný (ten vzniká potem, krémy či oleji na opalování) i v tomto případě Vám pomůže „Chlor šok“. Pro odstranění jemného zákalu použijte Vločkovač.

Vždy si přečtěte návod na použití koupené bazénové chemie, který je uveden na obalu.

Pro bezstarostné udržení čisté vody a správných hodnot, doporučujeme bazén zastřešit, kdy omezíte vstup nečistot do bazénu. Vhodné je nepoužívat před koupáním v bazénu různé krémy, oleje a pokud je užíváte je dobré se před vstupem opláchnout. 

bazénová chemie

Přejeme Vám bezstarostné užívání bazénu po celou koupací sezónu. 

Přejít nahoru